Min erfaringer som psykolog på nett

Løse opp.jpeg

Hvem er psykolog på nett nyttig for? Når kan du benytte deg av en psykolog på nett, og når bør du heller gå oppsøke en tradisjonell psykolog på et kontor? Jeg har jobbet nesten ti år som "tradisjonell psykolog" på et psykologkontor før jeg startet opp Terapinettet hvor jeg jobber som online psykolog / psykolog på nett. Her deler jeg mine erfaringer og kommer med noen råd.

Først ønsker jeg å nevne at samtaler hos en psykolog kan alle ha godt av, enten det er psykologsamtaler over nett eller på et vanlig psykologkontor. Når du kjenner at du har behov for å snakke med noen fordi noe plager deg, så kan det være bra å snakke med en profesjonell, nøytral og forståelsesfull person.

Det tekniske:

Et greit webkamera, god lyd og grei internett forbindelse er viktig hvis du skal få glede av samtaler med en online psykolog. For meg som jobber fulltid som online psykolog, liker jeg å ha et eget webkamera og en egen høyttaler koblet til min PC. Dette er for at jeg skal se ansiktet helt klart, og god lyd gjør det lettere å høre hvilke følelser du har.

Men så lenge ditt webkamera virker, er det godt nok, enten det er det integrerte kamera på PCen din eller mobilen din, eller et eget webkamera. En stabil internettlinje bør også være på plass.

Jeg har opplevd webkameraer som bare "flimrer", og personer som faller ut flere ganger i løpet av timen på grunn av en ustabil internettforbindelsen. Heldigvis er dette unntakene. De fleste klarer fint å ha samtaler med den PCen/mobilen og internettforbindelsen som man allerede har.

Reisevei og venterom:

Noe jeg synes er positivt med å gå til en tradisjonell psykolog er at på venterommet kan du møte andre klienter. De fleste blir (kanskje overraskende nok) overrasket over at de andre på venterommet også er helt vanlige mennesker som likevel ønsker psykologsamtaler. Dette kan være en fin erfaring å ha med seg.

Andre synes det er fint å slippe venterom når du har samtaler med en online psykolog, og noen synes det er lettere å oppsøke psykolog når man ikke må møte andre til og fra psykologkontoret.

Når det kommer til det praktiske og tid, så er samtaler med en online psykolog enklere. Jeg har hatt mange samtaler med personer som enten reiser mye, er i utlandet eller oppholder seg på plasser hvor det ikke er lett å få tilgang til psykolog.

Flere av menneskene jeg snakker med har travle liv og hverdag som gjør det bedre å snakke sammen enten midt på dagen, og slipper å bruke tid på reisevei fra studie/arbeidsplass, eller har en familiesituasjon hvor det kun er mulig å ha samtaler på kvelden, sittende i hjemmet sitt.

I terapirommet:

Da jeg gikk fra å være en tradisjonell psykolog til en psykolog på nett, var jeg svært spent på hvordan overgangen og forskjellen ville bli. Selv om det er ganske likt å ha samtaler med en online psykolog, er det også noen små forskjeller.

Personlig mener jeg det er viktig å kjenne på følelser når du snakker med din psykolog. For eksempel er fint at du kan fortelle at du er trist, men det er enda viktigere at du også kan føle at du er trist i timene med psykologen din. Når jeg startet som online psykolog, ble jeg positivt overrasket: selv om vi kommuniserer over nettet, så klarer mennesker jeg snakker med å kjenne på følelser i timen og jobbe med dette i timene.

Jeg opplever at temaene vi snakker om i psykologsamtalene er de samme som tidligere: selvfølelse, angst, tristhet, sjalusi, hvordan ha et godt liv, hvorfor har jeg det ikke bra med meg selv, og andre tema.

Jeg har opplevd at for noen mennesker, hvor det er ekstra vanskelig å sette ord på sine følelser, så er det være mer utfordrende med en online psykolog, fordi det ikke er like lett å "fange opp" de skjulte følelsene vi ofte sitter med, når samtalen foregår over nettet. Min erfaring er at det er enklere for kvinner å snakke om og vise vanskelige følelser i samtaler med en online psykolog. Ved noen tilfeller har jeg sammen med klienten blitt enige om at klienten kan ha mer nytte av samtaler med en psykolog på et vanlig psykologkontor i stedet. Dette er også noe vi ofte snakker om i den aller første timen.

Tiden etter terapitimen:

Etter at terapitimen er ferdig, er det vanlig å ha mange tanker og følelser som du ønsker å "la synke inn".

Min erfaring er at det er omtrent det samme enten du har samtaler med psykolog på nett eller på et vanlig psykologkontor. Noen liker å sitte for seg selv når en logger av, slik at du kan kanskje skrive ned eller tenke over det som vi snakket om. Andre liker å komme seg ut av kontoret og sitte på t-banen på vei hjem. Jeg anbefaler alle som går til psykolog å ha noe tid etter timen til å reflektere og seg selv og livet sitt.

Andre artikler