top of page
  • Forfatterens bildeErling Andreas Grotle

All you need is love?

Oppdatert: 27. jan. 2022

Var Beatles inne på noe? Er kjærlighet alt vi trenger for å ha det bra? Som online psykolog på nett, er veien til lykke et hyppig tema i terapitimene. Men hva gjør oss lykkelig?Er penger veien til lykke?

«I don’t care too much for money, money can’t buy me love» sang The Beatles. Samtidig ønsker vi vel alle, i mer eller mindre grad, å ha penger? Som en pasient av meg sa: «Det er bedre å gråte i en Lamborghini enn på trikken». Men hva sier forskningen?


Penger er viktig. Lykken øker i takt med hvor mye penger du har. Til et visst punkt: når du har økonomisk trygghet og nok penger til å forsørge deg selv, så vil ikke mer penger gi deg mer lykke. Forskning på lottomillionærer, som stort sett består av gjennomsnittlige mennesker som plutselig får mange millioner kastet i fanget sitt, viser at lykken er kortvarig. Etter en liten lykkerus, går de fleste mer eller mindre tilbake til det samme lykkenivået som de hadde.


Berømmelse

Hva med berømmelse? Et mantra i vår tid er at vi ønsker alle å være unike, og helst berømte. Nesten ingen vil være vanlige, gjennomsnittlige mennesker. Vi ønsker å bli beundret og å bli gjenkjent, å få bekreftet at vi er spesielle. I et intervju sa Whitney Houston at vi mennesker har en merkelig forestilling om at så snart noen blir berømt, så forsvinner samtidig alle problemene. Men for å låne et sitat fra skuespilleren Jim Carrey «Jeg tenker alle burde bli rik og berømte og gjøre alt de drømte om, slik at de kan se at det ikke er svaret». Den er sørgelig lesing å se den lange listen over berømte mennesker som tok livet sitt (og som gjerne hadde store rusproblemer i tillegg). Berømmelse er med andre ord ingen garanti for lykke.


Makt

Kanskje mer makt er tingen? Vel, ja. Og nei. Makt bidrar til lykke når makt vil si at du kan gjøre hva du ønsker i livet ditt. Hvis du føler at du har en påvirkning i ditt kjæresteforhold, dine sosiale relasjoner, og på jobben din, så gjør det deg lykkeligere. Å føle seg maktesløs i livet sitt, gir mindre lykke. Men hvis du er opptatt av å jakte på mer makt for makten sin del, så vil du bli mindre lykkelig.

Forskning tyder på at de som søker makt, ikke fokuserer på de indre verdiene som glede og lykke. I tillegg fører mye makt (og penger) ofte til en opplevelse av isolasjon og ensomhet.


Suksess

Hva med suksess? Oppnåelsen av suksess, enten det er på jobb, som idrettsutøver, eller andre deler av livet ditt er dessverre: kortvarig. Hvorfor? To grunner: i likhet med lottomillionærer er gledesrusen etter å oppnå suksess i seg selv ganske kortvarig. I tillegg kreves det stor innsats for å opprettholde suksess, noe som igjen krever at du må velge vekk mange av hverdagsgledene dine.


Verken penger, berømmelse, makt eller suksess er en sikker vei til lykke.


Hva gjør oss lykkelige?

Selv om mange veier kan føre til lykke, er våre sosiale relasjoner DEN viktigste årsaken til om vi føler oss lykkelig eller ei. Vi mennesker er sosiale dyr. Våre sosiale relasjoner, altså hvordan vi har det sammen med andre, er utrolig viktig. Vi tilbringer mye tid med andre, enten det er venner, kollegaer, familie, kjæreste, eller fremmede vi møter i hverdagen. Vi ønsker å bli likt, elsket og ha det bra sammen med andre.

Når vi opplever å være en del av en flokk, å bli elsket og verdsatt, da er vi lykkelige.

Kjærlighet, slik Beatles også sang om det, er ikke ment til bare å gjelde kjærligheten vi kan oppleve i et parforhold. Kjærlighet kan utvides til resten av din familie, dine venner, kollegaer, selv fremmede. Å kjenne på glede, nærhet og varme sammen med andre, gir deg en opplevelse av lykke.


Det er kanskje ikke så overraskende for deg at sosiale relasjoner har en enorm påvirkning på vår hverdagslykke? Men det er en viktig påminnelse. Jeg tror at vårt behov for å søke mer penger, berømmelse, makt eller andre ytre symboler på suksess, ofte er drevet av en dypere motivasjon for å bli akseptert, anerkjent, og elsket.


Så, hvis vi skal oppsummere: vi trenger absolutt å få dekket våre grunnleggende behov. Men etter dette? Ja, da mener jeg nok som Beatles: det er kjærlighet vi trenger aller mest. 

Som psykolog på nett / online psykolog er jeg opptatt av å hjelpe mennesker til bedre liv. Å føle seg elsket og være i stand til å vise hvor mye vi setter pris på andre rundt oss, er noe av det viktigste vi trenger for å ha det bra. Ofte kan vansker med selvfølelsen, sosial angst, for mye skam, lav selvtillit, utbrenthet eller andre vansker holdes oss tilbake fra å oppleve livet fritt og uhemmet.

Dersom du ønsker å drøfte muligheten for å få hjelp av meg, finner du mer informasjon på denne nettsiden.

 

81 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page