top of page
  • Forfatterens bildeErling Andreas Grotle

Hva er en psykolog på nett?

Oppdatert: 1. mai 2021

​Stadig flere psykologer har lansert seg som online psykolog/ psykolog på nett, og etter koronapandemien har utviklet nærmest ekspolidert. Men du vet kanskje ikke helt hva du skal mene om en psykolog på nett?


Med smarttelefoner, nettbrett og PCer med innebygd webkamera er det blitt lettere for oss å kommunisere via nettet. Sikkerheten er blitt bedre, og med krypterte tjenester kan vi nå trygt og privat snakke med en psykolog, enten det er fra vår arbeidsplass, eget hjem en annen plass.

I praksis er det ingenting som skiller en psykolog på nett fra en tradisjonell psykolog.

Alle psykologer, enten en har samtaler med klienter på et kontor eller via videokonsultasjoner, er underlagt de samme lovkravene for å sikre en god helsehjelp. Det er de samme kravene til utdanning, journalføring, taushetsplikt og behandling. Den eneste forskjellen er at psykologhjelpen foregår over nettet.


Er en psykolog på nett eller en tradisjonell psykolog best?

Samtaler og terapi over nett er et tilbud som har kommet for å bli. Jeg mener at samtaler på et psykologkontor eller med en psykolog på nettet trenger ikke å være verken bedre eller dårligere. Det er to forskjellige måter å gjøre det på, og begge har sine fordeler og ulemper. Hva som passer deg best, kommer an på deg og ditt behov. I første timen er det også naturlig at vi sammen diskuterer om samtaler med en online psykolog vil være det beste for deg.

​En utfordring som det er viktig å være klar over når du snakker med en psykolog på nett, er at det kan være vanskeligere å oppdage dine følelsesmessige nyanser og ditt kroppsspråk. Det vil derfor kreve mer av deg og din evne til å sette ord på hvordan du har det og hva du opplever, mens du snakker med psykologen. Det er også viktig at du har en psykolog som er klar over denne utfordringen.

En fordel med psykolog på nett, er at det senker terskelen for mange for å oppsøke terapi. Min erfaring er at mange ønsker samtaler over nettet fordi det er tidsbesparende. Du slipper reisevei. Flere av mine klienter har en hverdag hvor det ikke er lett å finne tiden til å reise, vente på timen, ha samtale, avslutte, og reise hjem igjen.

Andre har ikke psykologhjelp lett tilgjengelig hvor en bor. Det kan også være andre personlige grunner. Noen sliter med angst eller skam, som har gjør det vanskelig å oppsøke hjelp. Da kan det føles tryggere å ha samtale med en online psykolog fra sin egen stue. Koronapandemien har nok også bidratt til at flere behøver hjelp, og at flere ser det er mulig å snakke med en psykolog på nett når livet er vanskelig.

Hvis du ønsker å forsøke psykologsamtaler over nettet eller har noen flere spørsmål, hører jeg gjerne fra deg.Andre artikler på Terapinettet

​​
117 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page