top of page
  • Forfatterens bildeErling Andreas Grotle

Hvorfor blir noen avhengig av alkohol?

Hvorfor kan noen mennesker drikke alkohol en gang i blant, mens andre kan slite med skadelig bruk eller alkoholavhengighet hele livet sitt? Alkohol er et lovlig rusmiddel i Norge, og nesten 90% av alle nordmenn drikker alkohol. De fleste som drikker alkohol, kan gjøre dette uten at det får så store konsekvenser. Likevel er det mange, nesten ti prosent, som drikker så mye alkohol at det medfører stor risiko for helseskade og alkoholavhengighet.

Har du det bra, er det mindre sannsynlig at du blir avhengig av alkohol

Alkohol hjelper

Vi reagerer stort sett likt på alkohol, og effekten den har på kroppen, hjernen og bevisstheten vår. Men alkoholen gir ofte en del sekundærgevinster, altså gevinster eller fordeler, i tillegg til selve alkoholrusen. Hvis du har angst, enten når du er alene eller sammen med andre, kan alkoholrusen dempe følelsen av angst. Hvis du ønsker å bli mer spontan og frigjort, alkohol hjelper. Hva om du ønsker en pause eller å rømme vekk fra dine tanker og følelser for en stund? Alkohol hjelper. Kjeder du deg? Alkohol får tiden til å gå.


Men: alkohol løser ingen av dine problemer. Hvis du drikker for å dempe angst, så får du mer angst neste dag når alkoholen er på vei ut av kroppen din. Drikker du alkohol for å rømme fra deg selv eller livet ditt, så er ingenting endret når du blir edru. I tillegg kan du føle deg verre fordi du er bakfull. Enkelte kan også ha sagt eller gjort noe i alkoholrusen som man angrer på neste dag.

Er alkoholen løsningen din, blir alkoholen problemet ditt.

Alkohol skaper en falsk «som om»-tilstand

Alkohol skaper en «som om»-tilstand. Har du for eksempel sosial angst og drikker alkohol, så kan alkoholen gi deg en midlertidig opplevelse av bedre selvtillit, mindre selvkritikk og kanskje du tør å oppsøke andre mennesker. Det er som om du ikke har sosial angst lengre. Problemet er bare at dette er en falsk «som om»-tilstand. Når alkoholen forlater kroppen din, vil dine måter å tenke, føle og oppføre deg på, fortsatt være der, og den sosiale angsten er ikke borte. Sannsynligheten er stor for at du faktisk føler deg litt verre, siden kroppen din må jobbe med å bli kvitt alkoholen.

Jeg har aldri møtt en person med alkoholproblemer, hvor alkoholen er det eneste problemet

Når løsningen blir problemet

Hvis du bruker alkohol til for eksempel å dempe angst eller fjerne vonde følelser, så vil du over tid bli avhengig av alkohol hvis det er den eneste strategien du har for å håndtere vanskelige følelser. Jeg har jobbet mange år med rusavhengige (både alkohol og andre rusmidler). Alle jeg har møtt, har hatt andre vansker i tillegg til rusbruken. Faktisk så er det vanlig å ha noen mindre eller større vansker, før man begynner å bruke rusmidler som en mestringsstrategi. Problemet er bare som nevnt at rusmidler ikke løser problemene våre.

Rusavhengighet er ofte et tegn på indre smerte

Dette er også en viktig grunn til at noen blir avhengig av alkohol, mens andre ikke blir det. Mennesker som har sosiale eller psykiske vansker, som de forsøker å mestre med alkohol, kan fort havne i en vond sirkel hvor de drikker mer og mer alkohol, uten at de får det bedre. Over tid vil hyppig bruk av alkohol bare gjøre problemene verre, og man kan også få nye problemer (for eksempel dårligere økonomi, verre sosial angst, og andre plager).


Hvordan får man behandling for alkoholavhengighet?

En god plass å starte er å snakke med en god venn, kjæreste, familiemedlem, eller noen andre du stoler på. For større eller langvarige vansker anbefales det å snakke med en psykolog som har erfaring innen rusbehandling. Din fastlege kan hjelpe deg med en henvisning dersom du kvalifiserer til rusbehandling innen det offentlige helsetilbudet.


Hvis du er heldig og ikke har noen vansker med alkohol: husk at de fleste du møter som sliter med en rusavhengighet, forsøker så godt de kan å mestre sin indre smerte. 

Kan en psykolog på nett hjelpe med alkoholavhengighet?

Du kan kontakte en privatpraktiserende psykolog dersom du ønsker det. Fordelen med en privat psykolog på nett, er at du kan få time uten henvisning og kort ventetid. Jeg har jobbet mange år med mennesker som sliter med alkohol, cannabis, medikamenter og de fleste andre rusmidler. Min erfaring er at mange synes det er lettere å oppsøke hjelp når du kan snakke med en online psykolog. Du slipper reisevei, venterom, og kan snakke fra din egen stue. Jeg tilbyr terapi både over telefon eller video.


Dersom du lurer på eller opplever at du har en skadelig bruk eller avhengighet og ønsker å snakke om det, så kan du bestille en psykologtime direkte på www.terapinettet.no/bestill-time

 

135 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page