Hva er skam?
«Jeg har det jo så bra i livet mitt. Hvorfor har ikke jeg det bra?»
Jeg jobber som psykolog på nett, og slike utsagn er noe jeg ofte kan høre i terapitimene.
Det er ikke uvanlig med tanker som «det er noe galt med meg», «jeg er en idiot», eller «jeg er umulig å elske». Alle har slike selvkritiske tanker/følelser i perioder. Men for de som sliter med skam, kan denne skamfølelsen være tilstede nesten hele tiden.
Skam er en naturlig, medfødt følelse som alle mennesker har. Skam i små mengder kan kanskje være sunt hvis den gjør at vi tar mer hensyn til andre mennesker. Men mye og vedvarende skam kan være giftig for selvfølelsen vår. (Selvfølelsen er vår indre opplevelse av om vi har en verdi, om vi er verdt å elske.)
Skam er noe av det vanskeligste og viktigste jeg jobber med i terapi på nett.
Skam og selvfølelse er et tilbakevendende tema hos nesten alle, ja kanskje alle klientene jeg har snakker med. Det kan være skam over hvem vi er, skam over hvem vi ikke er, skam over noe man har opplevd, men kanskje også skam over alt vi aldri gjorde. Det er ofte vanskelig for klienter å snakke om skam, fordi det vekker skam. Det kan også ta lang tid å endre skam når den er sammenvevd med selvfølelsen.
Jeg møter mennesker som sett fra utsiden har gode liv med familie og venner. Men er vi ikke fornøyd med oss selv, så er det ikke nok at livet på utsiden går bra.
Det er hvordan vi har det inni oss som teller.
Mange unngår å snakke om sin skam til andre. Det er skamfullt å skamme seg. Mennesker med dyp skam ønsker helst å gjemme seg, «forsvinne inn i et sort hull». Mange kan ha en frykt for blottleggelse: å bli avslørt for den jeg «egentlig er», å bli avslørt for å være en annen enn den jeg ønsker å være.
Ofte er det vanskelig å forstå at det er skam man sliter med, fordi skam også vise seg på helt andre måter: for eksempel med at vi isolerer oss fra andre mennesker, avviser andre, er ofte sint, trist/depressiv, har dårlig selvtillit, skyldfølelse, angst, selvhat, spiseforstyrrelser, sliter med rusavhengighet, eller andre uttrykksformer.
Hvordan kan du få mindre skam?
1. Snakk med noen om det!
Det viktigste, og enkleste, er å begynne å fortelle hva du skammer deg over. Enten det er til en venn, familiemedlem, kjæreste eller psykolog: det viktigste er at du finner noen som du stoler på og som kan lytte. Skam er litt som trollene i folkeeventyrene: skammen kan leve evig hvis den forblir i ditt indre mørke, men skammen «sprekker» og mister mye av makten over deg når du snakker om den.
2. Sett mindre krav til deg selv
Mange som sliter med skam, har ofte perfeksjonistiske krav til seg selv. Perfeksjonisme skaper skam. Hvis man gjør en feil eller noe ikke er bra nok, kan en gå og kritisere seg selv over lang tid. Fokuser heller på hva som er «godt nok» for deg.
3. Ikke kritiserer deg selv for å være selvkritisk
De fleste «skamklientene» jeg jobber med som psykolog på nett, kan ofte se at skammen ikke er særlig fornuftig. Det er vanlig at man da, i tillegg til allerede å skamme seg, begynner å kritisere seg selv for å ha en ufornuftig skam.
4. Styrk din omsorgsfølelse
Mennesker med skam kan være harde mot seg selv. Når du kritiserer deg selv for noe du synes er galt med deg, tenk over om du ville vært like kritisk mot en nær venn eller noen du er glad i? Hvis svaret er nei, så er det ingen grunn til at du skal være så hard mot deg selv. Gi deg selv tillatelse til å gjøre feil og tren deg opp til å vise mer selvomsorg. Meditasjon, gjerne med fokus på selvaksept, kan også være til hjelp.
5. Se rundt deg
Hvis du skammer deg mye, er det vanlig at hele oppmerksomheten din rettes innover. Kanskje fylles hodet ditt opp av selvkritiske tanker og følelsen av at ingen liker deg. Forsøk å løfte blikket og se på det som skjer rundt deg. Det kan hjelpe både fordi oppmerksomheten din rettes vekk fra skammen, og du kan oppdage at folk liker deg akkurat slik du er.
Til slutt
Skam kan være vanskelig å sette ord på, og den kan være vanskelig å oppdage hvis den "alltid har vært der". Hvis du er overbevist om at det er noe alvorlig galt med deg som ikke kan repareres, har du sikkert lite motivasjon for å forsøke å endre det også. Hvis du er usikker på om du sliter med skam, er mitt råd at du snakker med noen du stoler på.
Jeg tror ikke det er mulig å bli kvitt all skam uten hjelp fra andre.
Utviklingen av skam oppstår i relasjoner med andre, og skammen må også «avlæres» i relasjoner med andre. Det er mulig å redusere skam, og utvikle en god selvfølelse. Et bedre liv er mulig!
Som psykolog på nett jobber jeg mye med skam, dårlig selvtillit og selvfølelse. Ta gjerne kontakt med meg hvis du ønsker å vite mer.
Comentários