top of page
  • Forfatterens bildeErling Andreas Grotle

Mine erfaringer som online psykolog

Samtaler hos en psykolog kan alle ha godt av, enten det er med en online psykolog eller på et vanlig psykologkontor. Når du har det vanskelig eller det er noe som plager deg, så kan det være bra å snakke med en profesjonell, nøytral og forståelsesfull person.


Det er mange gode grunner til hvorfor en online psykolog kan være et godt valg, og koronapandemien har ført til at enda flere ønsker å oppsøke psykologer online. Samtidig lurer mange på om terapi på nett fungerer.


Jeg jobbet ti år som "tradisjonell psykolog" på et psykologkontor før jeg startet fulltid som privat online psykolog på nett. Jeg var veldig spent på hvordan overgangen ville bli.

Vil psykologsamtaler over nett fungere?

Som du sikkert vet: det er lett å forstå rasjonelt at man ikke bør å stresse eller skamme seg over noe. Men det er mye vanskeligere å overbevise følelsene sine. Derfor er det viktig at du klarer å kjenne på følelser i samtalene, også når du har terapi over nett. Et eksempel: det er fint at du kan fortelle at du er trist. Men det er enda viktigere at du også kan føle at du er trist i psykologtimen.


Noen er bekymret for at følelser kan være vanskeligere å kommunisere og fange opp når man møtes gjennom en skjerm, i stedet for ansikt til ansikt på et kontor. Da jeg startet med terapi på nett, ble jeg positivt overrasket: selv om vi kommuniserer over nettet, så klarer menneskene jeg snakker med å kjenne på følelser og jobbe med dette i timene. Noen kan til og med synes det er enklere å slippe løs og kjenne på følelsene fordi de sitter i trygge og kjente omgivelser.

God "kjemi" er fortsatt viktig

Som ved tradisjonell terapi, er det viktig å ha en god "kjemi" med din online psykolog. På hjemmesiden til Terapinettet står det litt om hvem jeg er som psykolog og mitt terapifokus. Dette kan gjøre det lettere for deg å vite om jeg som psykolog er en god match for akkurat deg.

Enklere, på flere måter

Noen synes det er lettere å oppsøke en psykolog på nettet av personlige og praktiske grunner.

Når du har psykologsamtaler på nett kan du sitte i din egen stue, og du slipper å må møte andre mennesker til og fra venterommet. Flere av menneskene jeg snakker med har travle liv og hverdag som gjør det bedre å snakke sammen over nettet og slippe å bruke tid på reisevei. Og er du midt i den hektiske småbarnsperioden, er det praktisk å ha samtaler på kvelden, sittende i ditt eget hjem. Norge er et vidstrakt land, og for mange så er det heller ikke like lett å få kontakt med en psykolog eller psykologspesialist der man bor.

Temaene i terapitimene er de samme

Jeg opplever ingen forskjell på hvorfor folk oppsøker online psykolog. Temaene vi snakker om i psykologsamtalene er de samme som før: selvfølelse, angst, tristhet, stress, hvorfor har jeg det ikke bra og hvordan kan jeg ha et godt liv, og mange andre relevante tema.

Teknikken trenger også å fungere

Det er noen forbehold skal samtaler med en online psykolog på nett fungere bra: et greit webkamera, god lyd og grei internett forbindelse er viktig hvis du skal få glede av samtalene. Min erfaring er at det fungerer fint med mobiltelefonen, men har du en PC med webkamera er dette ofte enklere. Da slipper du å holde skjermen under timen, og bilde og lyden blir ofte enda bedre.


Heldigvis klarer de fleste fint å ha samtaler med sin PCen, mobiltelefonen eller nettbrett og med den internettforbindelsen som man allerede har.


Mine erfaringer som online psykolog har vært gjennomgående positive. Det viktigste jeg vil trekke frem, er at mange som kontakter meg som psykolog online, ville trolig ikke fått muligheten til å få psykologsamtaler hvis det ikke var som terapi på nett.


Du kan også lese mer om mine utvidede refleksjon som psykolog på nett / online psykolog her.


 

Andre artikler fra Terapinettet


Mer om meg som psykolog


Hvordan redusere skam


Sju gode råd: slik får du mest ut av dine psykologsamtaler


Tilbake til førstesiden

23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page