top of page
  • Forfatterens bildeErling Andreas Grotle

Mine erfaringer som psykolog på nett - utvidede refleksjoner

Oppdatert: 17. nov. 2021Her deler jeg mine utvidede refleksjoner som psykolog på nett. Jeg har tidligere skrevet en mer grunnleggende oppsummering av min erfaring som privat psykolog på nett, den finner du her: mine erfaringer som psykolog på nett


Hvordan foregår terapi over nett?

Selve det tekniske er ukomplisert: du bestiller en time og får automatisk nettlenke til et kryptert (sikkert) digitalt samtalerom. Rett før timen klikker du på nettlenken med din PC, mobiltelefon eller nettbrett. Psykologen er tilstede presist når timen starter. Du og din psykolog kan se og høre hverandre når samtalen starter.


Første samtale handler mest om at du og psykologen din blir bedre kjent, og du kan fortelle hvorfor du ønsker psykologsamtaler. Sammen kan vi finne ut hva som skal til for at du skal få det bedre.


Er psykolog på nett en seriøs og nyttig tjeneste?

Det er forståelig at mange er usikker på hvor seriøst eller nyttig psykolog på nett kan være. Flere som har kontaktet meg har vektlagt at jeg ikke tar forhåndsbetalt før timen, er en viktig grunn til at man tør å bestille time. Hvordan kan du dessuten vite sikkert at noen faktisk er en psykolog? Selv har jeg oppgitt mitt personlige helsepersonellnummer (7404247) på hjemmesiden som viser at jeg er autorisert psykolog. Jeg har holdt på med terapi over nett ganske lenge nå, og aldri truffet noen som har dårlige erfaringer med psykologhjelp over nettet. Det bør også nevnes at psykologer, også de på nettet, er underlagt de samme kvalitetskravene til helsehjelp som alle andre psykologer som hvilke rammer behandlingen skal ha, taushetsplikt, journalføring og andre krav som skal sikre klientene god hjelp. Det er også krav om at all helsehjelp skal benytte seg av kryptert (sikker) kommunikasjon.


Hvem og hvorfor oppsøker man en psykolog på nett?

Personlig har jeg blitt kontaktet og hatt samtaler med både menn og kvinner i alle aldre. Hvorfor noen oppsøker en psykolog på nett i stedet for en «tradisjonell psykolog» på et psykologkontor varierer også, men vanligvis er tilgjengelighet og tidsbesparelse de viktigste grunnene. Mange har en familie- eller arbeidssituasjon som gjør det vanskelig å finne tid til å reise til en psykolog. Det er ikke uvanlig å ha samtale når man sitter i bilen sin, på kontoret eller når man går en tur. Flere som bor i distriktene hvor tilgangen til psykologer og særlig psykologspesialister er begrenset tar også oftere kontakt med online psykologer. Flere synes også det er mer behagelig å ha samtalene fra sitt hjem.


Hva slags problemer kan en psykolog på nett hjelpe med?

En psykolog på nett / online psykolog kan hjelpe med nesten alle psykiske eller sosiale vansker. Min erfaring som online psykolog er at særlig selvfølelsen, utbrenthet, livskriser, angst, skam, vedvarende tristhet og par- eller familieproblemer er de mest vanlige grunnene til at jeg blir kontaktet. Men hele listen over hvorfor mennesker kontakter en psykolog på nett, er mye, mye lengre.


Psykolog på nett - digital nærhet eller digital fjernhet?

Kan man virkelig oppleve en nær og personlig samtale over nettet? En psykologkollega av meg fortalte at hun får til ca. 80-90% av hva hun vanligvis gjør, når psykologhjelpen foregår over video. Dette stemmer godt med mine egne erfaringer som online psykolog. Å se hele kroppen til den andre, og kjenne hverandres fysiske nærhet er fortsatt lettest når man sitter i samme rom.


Samtidig, de viktigste følelsene viser vi gjennom ansiktet og vår bruk av stemmen. Jeg opplever at uuttalt glede, tristhet, sinne, skam og andre viktige følelser er mulig å «fange opp» gjennom terapi på nett. Psykolog på nett er etter min mening et fullverdig behandlingstilbud som er kommet for å bli.


Hvordan blir psykolog på nett i fremtiden?

Akkurat nå er det mest privatpraktiserende psykologer som tilbyr telefon- og videosamtaler, men jeg forventer at dette vil bli mer vanlig i det offentlige helsevesenet i årene som kommer. Personlig er jeg spent på hvordan den teknologiske utviklingen vil påvirke terapi på nett og hvordan online psykologer vil jobbe.


Stadig flere psykologkollegaer av meg har gått til innkjøp av VR-briller (Virtuell Reality/virkelighet) hvor man kan jobbe med for eksempel fobier gjennom en virtuell eksponering. Siden de fleste ikke har slike briller hjemme, sitter jeg foreløpig på gjerdet her, men jeg er sikker på at om noen år vil stadig flere av oss bevege seg vekk fra å ha terapi foran PC-skjermen, og heller ha på seg et par VR-briller når man skal snakke med psykologen sin. Dette vil styrke både tilgjengeligheten og opplevelsen, og jeg gleder meg til å se utviklingen som kommer!


 

Spørsmål?

Har du noen flere spørsmål om psykolog på nett / online psykolog, eller andre ting du lurer på? Ta gjerne kontakt, jeg er tilgjengelig både på telefon og e-post.

220 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page